اخیراً محققان ژنوم 51 گونه جانوری از تمساح ماهی خوار گرفته تا یوزپلنگ را تهیه و منتشر کردند. بر اساس مقاله ای که در 26 ژانویه در ژورنال Nature Biotechnology منتشر شد، این طرح های ژنتیکی می تواند عواقب گسترده ای برای انسان داشته باشد، به ویژه با توجه به درک تاریخ تکامل بشر.
میکائیل شاتز، یکی از نویسندگان این مقاله و استاد برجسته علوم کامپیوتر و زیستشناسی در دانشگاه جان هاپکینز، در بیانیهای گفت: «ما در واقع در حال ساخت یک نوع ماشین زمان تکاملی هستیم. داشتن ژن برخی از گونه های جانوری به ما کمک می کند خودمان را بهتر بشناسیم.
بر اساس این گزارش، همه پستانداران یک نیای مشترک دارند که بسیاری از دانشمندان بر این باورند که موجودی کوچک به نام مورگانوکدون بوده که بیش از 200 میلیون سال پیش می زیسته است، البته برخی نظر متفاوتی دارند. با این حال، این اصل و نسب مشترک به این معنی است که بسیاری از استخر ژنتیکی ما شبیه سایر پستانداران، به ویژه شامپانزه ها است که حدود 99 درصد از “DNA” خود را با انسان ها به اشتراک می گذارند. با مقایسه DNA انسان با سایر حیوانات، محققان می توانند متوجه شوند که انسان چه زمانی و چگونه با سایر گونه ها متفاوت است.
در همین حال، ژنوم یک مهرهدار منفرد میتواند از میلیاردها حرف تشکیل شده باشد و محققان باید از ابزارهای مختلفی برای تجزیه این ماده ژنتیکی به قطعات استفاده کنند تا تصویری کامل به دست آورند. در نتیجه، نقشه برداری ژنوم در گذشته همیشه یک فرآیند دشوار بوده است. این کار در سال 1990 آغاز شد و 13 سال طول کشید تا اولین طرح ژنتیکی انسان آماده شود.
اما فناوری نقشه برداری DNA گونه های مختلف در چند دهه گذشته به سرعت توسعه یافته است و این پروژه جدید گام دیگری در این مسیر است. بنابراین زمان لازم برای تهیه توالی ژنتیکی از چند ماه به چند روز کاهش یافت.
برای این منظور، محققان از نتایج دو پروژه تحقیقاتی قبلی شامل پروژه ژنوم مهرهداران و اطلس ژنوم مرجع استفاده کردند و از الگوریتمها و برنامههای کامپیوتری برای تهیه نقشه ژنتیکی کامل با قطعات ژنتیکی کوتاه استفاده کردند. این محققان دریافتند که این روش جدید نسبت به روش های قبلی در نمایش اجزای ژنوم و تهیه نقشه صحیح موثرتر است. برنامه های آنها دسترسی آزاد و آنلاین هستند.
منبع: Live Science