شاید کلمه اختلال شخصیت مرزی (BPD) بارها و بارها آن را شنیده اید. این کلمه برای اکثر مردم گیج کننده است و آنها چیز زیادی در مورد آن نمی دانند.
چنین اختلالی بیش از 1.4 درصد از بزرگسالان آمریکایی را تحت تأثیر قرار می دهد نامی او تخمین می زند که تعداد این افراد حتی بیش از 5.9 درصد است. زنان بیشتر از مردان به این اختلال مبتلا می شوند، اگرچه تحقیقات و مطالعات نشان می دهد که هم مردان و هم زنان از این عارضه رنج می برند.
گاه و بیگاه اختلال شخصیت مرزی با افسردگی یا PTSD گیج شده است. در مورد این اختلال اطلاعات غلط زیادی وجود دارد.
اختلال شخصیت مرزی نه به درستی تشخیص داده می شود و نه به درستی درمان می شود.
پزشکانی هستند که بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی آنها ملاقات نمی کنند زیرا معتقدند چنین اختلالی غیر قابل درمان است. اما این مورد نیست.
در این مقاله به این موضوع و سوالاتی در مورد آن می پردازیم اختلال شخصیت مرزی یک پاسخ وجود دارد. پس با ما همراه باشید…
همچنین بخوانید : تعریف بیماری روانی چیست؟
اختلال شخصیت مرزی چیست؟
اختلال شخصیت مرزی این یک بیماری روانی حاد است که باعث مشکلات خلقی، توانایی شنا و رفتار می شود. افراد مبتلا به چنین اختلالی در تنظیم احساسات خود مشکل دارند و برای مدت طولانی احساسات شدیدی را تجربه می کنند.
بنابراین یافتن موقعیت ثابت برای این افراد کمی دشوار است. برخی از افراد مبتلا به BPD عملکرد بسیار بالایی دارند، اما اکثر آنها نمی توانند وظایف روزانه خود را به خوبی انجام دهند و در انجام کار خود دچار مشکل هستند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی آنها ممکن است در حفظ شغل یا اتمام مدرسه مشکل داشته باشند، اختلالات سوء مصرف مواد داشته باشند، روابط بدی داشته باشند و به خود آسیب بزنند.
علائم اختلال شخصیت مرزی چیست و باید از چه مواردی آگاه باشید؟
علائم چنین اختلالی شامل موارد زیر است، اما به خاطر داشته باشید که همه افرادی که از چنین اختلالی رنج می برند، همه علائم زیر را ندارند. شدت این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است:
- نوسانات خلقی
- عصبانیت نامناسب و مشکل در کنترل آن
- نگرش سیاه به سفید به زندگی داشته باشید. برای این افراد یا همه چیز خوب است یا همه چیز بد.
- ترس از طرد شدن توسط خانواده یا دوستان. این باعث می شود چنین افرادی نتوانند تنهایی را تحمل کنند.
- اضطراب یا افسردگی که می تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد.
- الگوی روابط ناپایدار، ناشی از احساسات شدید قدردانی یا احساسات شدید بیزاری یا خشم
- خودشناسی کاذب یا داشتن تصور کاذب از خود
- رفتارهای پرخطر شامل سوء استفاده، رابطه جنسی محافظت نشده، رفتار نادرست و سوء استفاده از مخارج.
- رفتارهای خودآزاری مانند بریدن یا جراحت بدن یا اقدام به خودکشی
- عدم همکاری و احساس پوچی
آیا کارشناسان می دانند چه چیزی باعث ایجاد اختلال شخصیت مرزی در افراد می شود؟
تحقیقات در مورد این اختلال هنوز در مراحل اولیه است. کارشناسان معتقدند که هنوز توجه کافی به این اختلال نشده است. با این حال، آنها معتقدند که عواملی مانند ژنتیک و عوامل محیطی می تواند باعث ایجاد چنین شرایطی در افراد شود.
مثلا کودک آزاری و آسیب های دیگر می تواند فرد را در معرض خطر اختلال شخصیت مرزی قرار دهد. اما متخصصان همچنین به تفاوتهایی در عملکرد مغز افراد مبتلا به این بیماری اشاره میکنند (مخصوصاً بخشی از مغز که احساسات و قضاوتها را کنترل میکند ممکن است به خوبی سیمکشی نشده باشد).
افرادی که مشکلات حاد و مزمن در تنظیم احساسات خود دارند مانند یک ماشین فراری با پدال گاز هستند. حالا این فراری را با ترمز کوچکی مثل ترمز ماشین فیات تصور کنید. ترمزهای مغز در قشر جلوی مغز قرار دارند، جایی که دلیل ارائه می شود، درک عواقب کار و اهداف تعیین می شود.
وقتی همه چیز خوب است و جاده صاف و هموار است، این ماشینها میتوانند سریعتر از ماشینهای دیگر رانندگی کنند، اما به محض اینکه جاده میپیچد، به تدریج سرعتشان کم شده و از هم دور میشوند. ما که قبلاً سرعت آنها را می دیدیم، اکنون در این مورد سردرگم شده ایم. از آنجایی که ما این افراد را دوست داریم، چندین بار به آنها هشدار می دهیم و به آنها می گوییم که پیچ و خم جاده نزدیک است.
همچنین بخوانید : اختلال دوقطبی چیست؟
آیا افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می توانند روابط موفقی داشته باشند؟
ادامه یافت علائم BPD تأثیر زیادی بر روابط افراد می گذارد، کار، دوستی و حتی روابط عاشقانه را دشوار می کند. فرد با اختلال شخصیت مرزی آنها تقلا می کنند، یک روز احساس می کنند به یکدیگر نزدیک هستند و روز دیگر ممکن است بخواهند رابطه خود را با او تغییر دهند.
ترس از طرد شدن آنها را به ماندن در یک رابطه ناسالم یا حتی مورد آزار و اذیت سوق می دهد. با این حال، با انجام فرآیندهای درمانی، می توان یاد گرفت که احساسات خود را به طور مؤثر مدیریت کند.
همسران چنین افرادی نیز در برنامه ای ویژه برای خود شرکت می کنند تا نحوه برقراری ارتباط با آنها را بیاموزند.
همچنین بخوانید : برخی از حالات روحی که برای سلامت روان مضر است
درمان های توصیه شده برای اختلال شخصیت مرزی چیست؟
روان درمانی اولین خط درمان برای این افراد. این درمان یک یا دو بار در هفته با یک مشاور انجام می شود و به آنها کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشند. درمان برخی از علائم نسبت به سایرین آسانتر است، و روند درمان اغلب بر اختلالات دیگری متمرکز است که ممکن است آشکار باشند.
دو نوع درمان شامل DBT و MBT است.
در روند درمان DBT که یک رویکرد حل مسئله است، بیمار مهارت های خاصی را می آموزد و به او کمک می کند تا هیجانات شدید خود را کنترل کند و رفتارهای خود تخریبی را کاهش دهد.
در روند درمان MBT گفتار درمانی به افراد کمک می کند تا روی خلق و خوی خود تمرکز کنند و ببینند که دیگران چه فکری می کنند و چه احساسی دارند.
آیا داروی خاصی برای اختلال شخصیت مرزی وجود دارد؟
به گفته متخصصان، داروی خاصی برای درمان این اختلال وجود ندارد. اما گاهی اوقات پزشک بیمار برای هدف قرار دادن علائم خاصی مانند اضطراب، افسردگی و نوسانات خلقی، دارو تجویز می کند.
فرد مبتلا به این اختلال باید با پزشک خود ارتباط نزدیک داشته باشد و در مورد روند درمان و عوارض جانبی برخی داروها با او صحبت کند.
Discussion about this post